Skördefest

I september varje år så är det en stor skördefest på Öland. Än en gång fylls hela ön upp av folk från Sveriges alla hörn som är nyfikna på vad som produceras på Öland.

På våren har man ett event som kallas Ön Spirar och det är då mer inriktat på trädgård, konst och mat. På hösten har man sen själva Skördefesten.

Det är en ideell förening som driver Skördefesten. Föreningen består av både privatpersoner och företag. Arrangörerna av festen säger att ön bjuder då på drygt 900 aktiviteter över hela ön från norr till söder.

Alla affärer och gårdsbutiker säljer de nyskördade grödorna. Restauranger, krogar och caféer serverar de förädlade läckerheterna. Det är bara att välja och vraka mellan alla de olika matställena. Här finns något som passar alla. Utspritt över hela ön.

Skördefesten hålls vecka 39 varje år och på onsdagen så brukar man ha en invigning. Festen avslutas sen med en parad som hålls i Färjestaden på söndagen. Däremellan så är det en massa olika aktiviteter. Öns konstnärer öppnar upp sina ateljéer under konstnatten som är både på fredagen och lördagen numera.

Det finns också eldskulpturer, fyrverkerier, dockparad och pumpagubbar. Man har även flera olika utställningar, Matlandskapet och Fårets dagar i samband med denna fest.

Fårets Dagar firas på Borgholms slott där man har flera olika aktiviteter förknippat med fåren. Där finns också utställare på slottet som säljer sina hantverk.

De öländska producenterna ställer också ut i byarna runt om kring. Man kan både smaka och köpa med sig öns läckerheter hem. Många gårdar är öppna och man är välkommen in för att se hur det ser ut på en gård.

Under dessa dagar brukar man också utse årets Ölandsby och den gyllene pumpan delas ut under bevakning av press, radio och TV. Den gyllene pumpan delas ut till någon som gör bestående insatser för det goda Öland.