Lokala företag på Öland

Företagsandan på Öland är väldigt god. Här finns många företag inom alla möjliga branscher. Allt från konstnärer som finner inspiration i det vackra omgivningarna till paintball, djurpark och allt där emellan.

Många företagare är bönder som både odlar och har djurbesättning. Det är både köttdjur och mjölkdjur. Här finns allt från kor, får, getter, höns, bin och till och med kameler. Här produceras ägg och mjölk, det tillverkas honung och vår berömda bruna böna odlas ju på Öland.

Här finns så klart även banker, försäkringsbolag och även Fonus begravningsbyrå Öland finns på ön. Många företagare är förknippade med den stora turismen på sommaren så som alla hotell, campingplatser, stugbyar m.m. men det finns så klart mycket annat också. Vissa restauranger har mestadels öppet sommartid då besöksantalet ökar markant men hos de flesta av dem kan man ändå boka in sig året runt på till exempel konferenser och liknande. Då slår de upp portarna igen och tar emot sällskapen med öppna armar.

Det finns självklart väldigt många företag som drivs året runt också inom alla branscher. Här finns många företag inom byggbranschen och inom verkstadsbranschen. Det finns så klart även vårdcentral och andra företag inom hälsobranschen så som massage, fothälsa med flera.

Flertalet matbutiker och pizzerior har ju även dem öppet året runt. Sommartid brukar man dock öka på och förlänga öppettiderna en hel del.

Mycket av det som odlas, produceras och förädlas på de öländska gårdarna kan man många gånger köpa i deras egna små gårdsbutiker. De vackra gårdsbutikerna är väl fördelade över hela ön och på några av dem kan man även äta en bit mat i deras egna restaurang. Evas kroppkakor är ett exempel på en sådan gårdsbutik. De har även ett rökeri där de röker både fisk och isterband. Detta säljs sedan också i gårdsbutiken. De bedriver också catering.